Halloween har blivit barnkalas

I USA är Halloween big business, det märkte jag när jag var utbytesstudent där en termin. Alla firade Halloween, planerade, dekorerade, städade och bjöd in till kalas och stora fester. Alla klädde ut sig; kleti som pleti. Ungdomarna och barnen sprang runt och hälsade på med "Trick or Treat?" och slängde faktiskt ägg på folks dörrar om de inte fick något. Det är helt annorlunda än här hemma där Halloween inte firas på det sättet. Här har det blivit barnkalas av det hela, och det är inte fel det heller. Men jag kan sakna den där hypen kring Halloween, det var något som förenade folk, och jag gillar grejer som för ihop människor - inte tvärtom.

Halloween som barnkalas

Hemma i Sverige har vi det så här lagom mysigt. Det är bara barnen som klär ut sig. Alla vuxna arrangerar barnkalasen och sedan går alla hem. I USA går alla ut. Man festar och tar chansen att festa loss. Här har vi lite Halloween-mys; lagom spännande och lagom tråkigt. Det finns som tur är, undantag från regeln. Min väninna, som bara älskar Halloween, trots att hon inte har bott i USA. Kanske hon ställer till med fest för att hon är en person som tar alla tillfällen och bjuder in.

Halloween som jul

Hon är outtröttlig, hon är social helt enkelt och ställer till med kalas så ofta hon bara hinner och orkar. Hon sparar alla Halloween grejer och tar fram dem på samma sätt som vi andra tar fram julsaker en gång om året. Alltså, hela hennes hem är fullt med Halloweengrejer mellan oktober, tills det är dags att lägga undan dem och ta fram julsaker. Vi andra är ju mer förtjusta i jul, men hon är den som har prydnadssaker för de flesta högtider. Förutom juldekorationer har hon påsksaker, midsommarsaker (jo, de finns!) och Halloweensaker. Hon går bananas på dekorationer och gillar verkligen att parta - och vi gillar att parta med henne!

10 Nov 2017

Här skriver vi om ämnen kopplade till humor och underhållning men innehållet är inte direkt kopplat till GAS Klubben.

 

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

GASklubben – Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub

 

GASklubben var Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub. Den grundades 2000 och drevs som en ideell förening av Tomas Webster och Thomas Johansson. Klubbens offentliga startdatum var 22 september i samband med premiären av ”Allt möjligt” på Lorensbergsteatern. Dock hade planerna på att starta upp redan funnits i ett halvår. Som medlem i GAS-klubben så fick du om du var medlem information om allt som rörde Galenskaparnas & After Shave och om deras produktioner. Du fick erbjudanden och kunde delta i tävlingar. GAS-klubben gav även ut medlemstidningen ”Nåt Nytt”. Klubben hade cirka 400 medlemmar, men lades ner 2010.

Galenskaparnas & After Shave

Galenskaparnas & After Shave är humorgrupp respektive barbershopgrupp som samarbetat då och då ända sedan 1982. Genom åren har de tillsammans producerat bland annat 28 scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt cirka fem tv-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Denna grupp är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper vi någonsin haft. Denna grupp står bakom flera kända tv-produktioner, låtar och revysuccéer. Bland annat står de bakom TV-serien Macken, filmen Hajen som visste för mycket och revyn Stinsen brinner. De har även tillverkat flera hit-låtar som idag är en del av populärkulturen. Dessa är bland annat "Macken", "Bara sport", "Husvagn", "Pappa, jag vill ha en italienare", "Gôtt å leva" och "Grisen i säcken". Dock finns det många fler”. Många av gruppens rollfigurer är även de några som lever kvar och har blivit populärkultur. Bland dessa hittar vi bland annat Roy och Roger från TV-serien Macken, Allan Preussen och Farbror Frej från En himla många program och bossakungen Astor Qvarts från Grisen i säcken.

Galenskaparna, bildades 1978 och består av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. Dessa medlemmar och denna grupp är de som står mest för teaterdelarna i humoruppsättningar. Claes Eriksson är den som författar de flesta manus och skriver även det mesta av musiken, samt regisserar filmerna.

After Shave är en barbershopkvartett som bildades 1979. Denna grupp består av Jan Rippe (bas), Knut Agnred (solo/tenor) och Per Fritzell (tenor). Peter Rangmar (baryton) var den fjärde medlemmen i denna grupp, men han avled våren 1997 i hudcancer. After Shave är de som ofta står för den mer musikaliska delen av hela gruppens verk.

Galenskaparna och After Shave är fortfarande i allra högsta grad aktiva. 2015 kom de med ”Spargrisarna kan rädda världen”. Det är gruppens 27:e liveföreställning.

Du hittar Galenskaparna och After Shave på Facebook, samt på Kulturtuben.