Fisk är gott att äta

Fisk i alla deess former är något jag lärt mig att uppskatta ju äldre jag blivit. Tidigare åt jag bara ett par fisksorter och så skaldjur. Idag tycker jag om olika sorter med fisk och lagar det gärna flera gånger per vecka. Jag brukar köpa fisk på nätet, får det då raka vägen till dörren. Även du kan satsa på det, så beställ fisk med hemleverans. Det är smart att försöka få sina barn att äta fisk så tidigt som möjligt. Ett sätt är ju att ge dem fiskpinnar med mera, det brukar uppskattas. En sak de ofta gillar, det är fish and chips, och vet ni, det kan man laga hemma.

Laga fish and chips

Fish and chips kan man äta ute och i England är det vanligt att se en massa ställen med denna maträtt. Men det går så klart även tillaga hemma. 

Ingredienser
portioner: 4

600 g vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
4 bakpotatisar, skalade
Frityrsmet
1 tsk bakpulver
1 msk majsstärkelse
2 dl vetemjöl
2 limefrukter, saften
1 dl öl
2 dillkvistar
salt
peppar
3 dl olja, till fritering
tidningspapper, till serveringen

Gör så här
Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.
Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.
Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.
Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.
Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.
Upprepa samma procedur med potatisen.
Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.

21 Sep 2022

Här skriver vi om ämnen kopplade till humor och underhållning men innehållet är inte direkt kopplat till GAS Klubben.

 

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

GASklubben – Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub

 

GASklubben var Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub. Den grundades 2000 och drevs som en ideell förening av Tomas Webster och Thomas Johansson. Klubbens offentliga startdatum var 22 september i samband med premiären av ”Allt möjligt” på Lorensbergsteatern. Dock hade planerna på att starta upp redan funnits i ett halvår. Som medlem i GAS-klubben så fick du om du var medlem information om allt som rörde Galenskaparnas & After Shave och om deras produktioner. Du fick erbjudanden och kunde delta i tävlingar. GAS-klubben gav även ut medlemstidningen ”Nåt Nytt”. Klubben hade cirka 400 medlemmar, men lades ner 2010.

Galenskaparnas & After Shave

Galenskaparnas & After Shave är humorgrupp respektive barbershopgrupp som samarbetat då och då ända sedan 1982. Genom åren har de tillsammans producerat bland annat 28 scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt cirka fem tv-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Denna grupp är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper vi någonsin haft. Denna grupp står bakom flera kända tv-produktioner, låtar och revysuccéer. Bland annat står de bakom TV-serien Macken, filmen Hajen som visste för mycket och revyn Stinsen brinner. De har även tillverkat flera hit-låtar som idag är en del av populärkulturen. Dessa är bland annat "Macken", "Bara sport", "Husvagn", "Pappa, jag vill ha en italienare", "Gôtt å leva" och "Grisen i säcken". Dock finns det många fler”. Många av gruppens rollfigurer är även de några som lever kvar och har blivit populärkultur. Bland dessa hittar vi bland annat Roy och Roger från TV-serien Macken, Allan Preussen och Farbror Frej från En himla många program och bossakungen Astor Qvarts från Grisen i säcken.

Galenskaparna, bildades 1978 och består av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. Dessa medlemmar och denna grupp är de som står mest för teaterdelarna i humoruppsättningar. Claes Eriksson är den som författar de flesta manus och skriver även det mesta av musiken, samt regisserar filmerna.

After Shave är en barbershopkvartett som bildades 1979. Denna grupp består av Jan Rippe (bas), Knut Agnred (solo/tenor) och Per Fritzell (tenor). Peter Rangmar (baryton) var den fjärde medlemmen i denna grupp, men han avled våren 1997 i hudcancer. After Shave är de som ofta står för den mer musikaliska delen av hela gruppens verk.

Galenskaparna och After Shave är fortfarande i allra högsta grad aktiva. 2015 kom de med ”Spargrisarna kan rädda världen”. Det är gruppens 27:e liveföreställning.

Du hittar Galenskaparna och After Shave på Facebook, samt på Kulturtuben.