Humor vi skulle vilja se

Många stora komiker i Sverige kommer från de västra delarna av landet. Sten-Åke Cederhök, Tomas von Brömssen, Robert Gustafsson och inte minst Galenskaparna är alla välkända profiler från väst. Sten-Åke föddes i Jönköping, Tomas kommer från Göteborg, Robert växte upp i Skövde från sex års ålder och Galenskaparnas bröder Anders och Claes var från Trollhättan och Kerstin från Främmestad. 

De har alla skämtat vilt om sina hemorter och framför allt Robert är känd för att ha skapat flera olika karaktärer som mycket väl skulle kunnat bo mitt i Skövde. Vi minns alla busschauffören Lasse Kongo med sitt burdusa sätt och vilda uppsyn. Att få se en ny karaktär växa fram vore riktigt skoj. 

Hur skulle det kunna se ut?

En dröm vore att få se en halvt galen elektriker i Skövde som dyker upp och inte har en aning om hur man gör för att laga elen. Säkringar ryker, kablar gnistrar och skägget fattar eld. Allt det skulle vara typiskt Robert och vi är många som skulle skratta hysteriskt. Även de som jobbar med elföretag i Skövde skulle nog tycka det vore kul. 

Undrar vad Robert hade döpt honom till? Leffe "Gnistan" Järverup - en halvbror till Roland som vi mötte i Torsk på Tallinn? Eller kanske något annat. Drömmen lär väl aldrig slå in men det är som sagt kul att fantisera lite om hur det skulle kunna se ut. Tänk dig själv en elektriker som gör allting fel, det kan ju bara bli kul! 

19 Jul 2022

Här skriver vi om ämnen kopplade till humor och underhållning men innehållet är inte direkt kopplat till GAS Klubben.

 

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

GASklubben – Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub

 

GASklubben var Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub. Den grundades 2000 och drevs som en ideell förening av Tomas Webster och Thomas Johansson. Klubbens offentliga startdatum var 22 september i samband med premiären av ”Allt möjligt” på Lorensbergsteatern. Dock hade planerna på att starta upp redan funnits i ett halvår. Som medlem i GAS-klubben så fick du om du var medlem information om allt som rörde Galenskaparnas & After Shave och om deras produktioner. Du fick erbjudanden och kunde delta i tävlingar. GAS-klubben gav även ut medlemstidningen ”Nåt Nytt”. Klubben hade cirka 400 medlemmar, men lades ner 2010.

Galenskaparnas & After Shave

Galenskaparnas & After Shave är humorgrupp respektive barbershopgrupp som samarbetat då och då ända sedan 1982. Genom åren har de tillsammans producerat bland annat 28 scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt cirka fem tv-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Denna grupp är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper vi någonsin haft. Denna grupp står bakom flera kända tv-produktioner, låtar och revysuccéer. Bland annat står de bakom TV-serien Macken, filmen Hajen som visste för mycket och revyn Stinsen brinner. De har även tillverkat flera hit-låtar som idag är en del av populärkulturen. Dessa är bland annat "Macken", "Bara sport", "Husvagn", "Pappa, jag vill ha en italienare", "Gôtt å leva" och "Grisen i säcken". Dock finns det många fler”. Många av gruppens rollfigurer är även de några som lever kvar och har blivit populärkultur. Bland dessa hittar vi bland annat Roy och Roger från TV-serien Macken, Allan Preussen och Farbror Frej från En himla många program och bossakungen Astor Qvarts från Grisen i säcken.

Galenskaparna, bildades 1978 och består av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. Dessa medlemmar och denna grupp är de som står mest för teaterdelarna i humoruppsättningar. Claes Eriksson är den som författar de flesta manus och skriver även det mesta av musiken, samt regisserar filmerna.

After Shave är en barbershopkvartett som bildades 1979. Denna grupp består av Jan Rippe (bas), Knut Agnred (solo/tenor) och Per Fritzell (tenor). Peter Rangmar (baryton) var den fjärde medlemmen i denna grupp, men han avled våren 1997 i hudcancer. After Shave är de som ofta står för den mer musikaliska delen av hela gruppens verk.

Galenskaparna och After Shave är fortfarande i allra högsta grad aktiva. 2015 kom de med ”Spargrisarna kan rädda världen”. Det är gruppens 27:e liveföreställning.

Du hittar Galenskaparna och After Shave på Facebook, samt på Kulturtuben.