I Will Sue You!

Den som sett en hel del amerikanska filmer känner igen orden i rubriken. "I will sue you", eller "See you in court" är en väldigt vanlig replik i olika actionfilmer. I USA går det att stämma folk och få ut astronomiska belopp genom att stämma företag, vilket inte skulle gå i Sverige. Det går också en hel del vaneföreställningar om hur det där går till och vad som är möjligt att genomföra, bara man har en advokat från helvetet, utan samvete. Som den änkan till en rökare som fick ett enormt skadestånd av ett tobaksbolag. Hon fick 160 miljarder kronor, efter att hennes make hade dött av rökning. Det skriver Dagens Juridik den 21 juli 2014. I Sverige skulle ingen domstol gå med på en sådan stämning. Och vad händer i Sverige när man blir stämd?

Det händer om du blir stämd

Enligt www.juridiskrådgivning.net får du hjälp av staten om det är så att du skulle bli stämd i en domstol av någon. Har du en hemförsäkring, har du ett kostnadsskydd i försäkringen som faller ut om du blir stämd. Alla juridiska spörsmål är väldigt kostsamma. Skulle du bli skyldig kan du komma att bli betalningsskyldig till den andras juridiska kostnader och rättegångskostnader. Även om du har en hemförsäkring som täcker de mesta kostnaderna blir du ändå skyldig att betala 20 procent själv. Har du ingen hemförsäkring, bör du snabbt som ögat skaffa en. Men om vi säger att du inte har någon sådan, träder en statlig rättshjälp in. Men den har villkor, och de är som följer:

  • Tvisten ska bedömas som lämplig att bekostas av allmänna medel.
  • Du får inte ha ett ekonomisk underlag (inkomst i form av lön eller bidrag ) som överskrider 260.000 kronor på ett år. Här förväntas du då att ha en hemförsäkring. Det ekonomiska underlaget räknas ut enligt följande. Din inkomst minus din försörjningsbörda (dina eventuella barn), din förmögenhet minus dina skulder = ekonomiskt underlag.
  • Det ska vara ett mål som gäller dig som privatperson, ditt företag, förening eller organisation.
  • Det ska inte gälla ett brottmål (där får du istället söka en offentlig försvarare).
5 Oct 2017

Här skriver vi om ämnen kopplade till humor och underhållning men innehållet är inte direkt kopplat till GAS Klubben.

 

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

GASklubben – Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub

 

GASklubben var Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub. Den grundades 2000 och drevs som en ideell förening av Tomas Webster och Thomas Johansson. Klubbens offentliga startdatum var 22 september i samband med premiären av ”Allt möjligt” på Lorensbergsteatern. Dock hade planerna på att starta upp redan funnits i ett halvår. Som medlem i GAS-klubben så fick du om du var medlem information om allt som rörde Galenskaparnas & After Shave och om deras produktioner. Du fick erbjudanden och kunde delta i tävlingar. GAS-klubben gav även ut medlemstidningen ”Nåt Nytt”. Klubben hade cirka 400 medlemmar, men lades ner 2010.

Galenskaparnas & After Shave

Galenskaparnas & After Shave är humorgrupp respektive barbershopgrupp som samarbetat då och då ända sedan 1982. Genom åren har de tillsammans producerat bland annat 28 scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt cirka fem tv-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Denna grupp är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper vi någonsin haft. Denna grupp står bakom flera kända tv-produktioner, låtar och revysuccéer. Bland annat står de bakom TV-serien Macken, filmen Hajen som visste för mycket och revyn Stinsen brinner. De har även tillverkat flera hit-låtar som idag är en del av populärkulturen. Dessa är bland annat "Macken", "Bara sport", "Husvagn", "Pappa, jag vill ha en italienare", "Gôtt å leva" och "Grisen i säcken". Dock finns det många fler”. Många av gruppens rollfigurer är även de några som lever kvar och har blivit populärkultur. Bland dessa hittar vi bland annat Roy och Roger från TV-serien Macken, Allan Preussen och Farbror Frej från En himla många program och bossakungen Astor Qvarts från Grisen i säcken.

Galenskaparna, bildades 1978 och består av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. Dessa medlemmar och denna grupp är de som står mest för teaterdelarna i humoruppsättningar. Claes Eriksson är den som författar de flesta manus och skriver även det mesta av musiken, samt regisserar filmerna.

After Shave är en barbershopkvartett som bildades 1979. Denna grupp består av Jan Rippe (bas), Knut Agnred (solo/tenor) och Per Fritzell (tenor). Peter Rangmar (baryton) var den fjärde medlemmen i denna grupp, men han avled våren 1997 i hudcancer. After Shave är de som ofta står för den mer musikaliska delen av hela gruppens verk.

Galenskaparna och After Shave är fortfarande i allra högsta grad aktiva. 2015 kom de med ”Spargrisarna kan rädda världen”. Det är gruppens 27:e liveföreställning.

Du hittar Galenskaparna och After Shave på Facebook, samt på Kulturtuben.