Skydda trädgården mot rådjuren

Även om rådjur är mycket vackra djur, så vill man inte gärna ha dem i sin trädgård. De äter ju upp en hel del av det man har odlat och det är inte så skoj. Det går dock att hålla dem borta och det på ganska enkla sätt. Ett sätt är att du sätter upp stängsel och grindar. Det kanske inte låter så kul att hägna in hela din trädgård med staket eller stängsel, men det är den mest effektiva lösningen. Sedan finns det ju snygga alternativ som passar och ramar in trädgården på ett fint sätt. Dessutom skyddar staketet oftast mot både vildsvin och hare/kanin så länge du placerar staketet på rätt höjd så att det skyddar mot både små och stora djur. Du kan satsa på klassiska staket som gärdsgårdar, ribbstaket, nätstängsle och Gunnebostängsel som är mycket effektiva mot skogens djur så länge de är tillräckligt höga så attinga djur kan kan hoppa över. Ett billigare och enklare sätt är att installera ett elstängsel. 

Andra sätt att skydda trädgården

Utöver vanliga stängsel och grindar så finns det även så kallade rådjursstaket. Då är det tunna utrullningsbara nät som du fäster i vanliga stolpar som slås ner i marken. Ett annat sätt är att testa att odla växter som rådjuren inte gillar. Det sägs att de ratar de trädgårdar där det finns växter som doftar skarpt. Så det kan vara idé att testa att vattna dina odlingar med vitlöksvatten. Eller så testar du att plantera växter som rådjuren inte gillar. Exempelvis sippor, silverarv, akleja, daggkåpa, kålrabbi, nepeta, riddarsporre, fänkål, tagetes, temynta, krasse och olika sorters narcisser. 

13 Jun 2020

Här skriver vi om ämnen kopplade till humor och underhållning men innehållet är inte direkt kopplat till GAS Klubben.

 

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen:

GASklubben – Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub

 

GASklubben var Galenskaparnas & After Shaves Officiella Fanclub. Den grundades 2000 och drevs som en ideell förening av Tomas Webster och Thomas Johansson. Klubbens offentliga startdatum var 22 september i samband med premiären av ”Allt möjligt” på Lorensbergsteatern. Dock hade planerna på att starta upp redan funnits i ett halvår. Som medlem i GAS-klubben så fick du om du var medlem information om allt som rörde Galenskaparnas & After Shave och om deras produktioner. Du fick erbjudanden och kunde delta i tävlingar. GAS-klubben gav även ut medlemstidningen ”Nåt Nytt”. Klubben hade cirka 400 medlemmar, men lades ner 2010.

Galenskaparnas & After Shave

Galenskaparnas & After Shave är humorgrupp respektive barbershopgrupp som samarbetat då och då ända sedan 1982. Genom åren har de tillsammans producerat bland annat 28 scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt cirka fem tv-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Denna grupp är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper vi någonsin haft. Denna grupp står bakom flera kända tv-produktioner, låtar och revysuccéer. Bland annat står de bakom TV-serien Macken, filmen Hajen som visste för mycket och revyn Stinsen brinner. De har även tillverkat flera hit-låtar som idag är en del av populärkulturen. Dessa är bland annat "Macken", "Bara sport", "Husvagn", "Pappa, jag vill ha en italienare", "Gôtt å leva" och "Grisen i säcken". Dock finns det många fler”. Många av gruppens rollfigurer är även de några som lever kvar och har blivit populärkultur. Bland dessa hittar vi bland annat Roy och Roger från TV-serien Macken, Allan Preussen och Farbror Frej från En himla många program och bossakungen Astor Qvarts från Grisen i säcken.

Galenskaparna, bildades 1978 och består av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. Dessa medlemmar och denna grupp är de som står mest för teaterdelarna i humoruppsättningar. Claes Eriksson är den som författar de flesta manus och skriver även det mesta av musiken, samt regisserar filmerna.

After Shave är en barbershopkvartett som bildades 1979. Denna grupp består av Jan Rippe (bas), Knut Agnred (solo/tenor) och Per Fritzell (tenor). Peter Rangmar (baryton) var den fjärde medlemmen i denna grupp, men han avled våren 1997 i hudcancer. After Shave är de som ofta står för den mer musikaliska delen av hela gruppens verk.

Galenskaparna och After Shave är fortfarande i allra högsta grad aktiva. 2015 kom de med ”Spargrisarna kan rädda världen”. Det är gruppens 27:e liveföreställning.

Du hittar Galenskaparna och After Shave på Facebook, samt på Kulturtuben.